layer

MAZSIHISZ Szeretetkórház

Az utódok gondoskodása

layer sublayer sublayer sublayer sublayer

Fekvőbeteg Osztályaink

Belgyógyászat

Mozgásszervi Rehabilitáció

Krónikus Belgyógyászat

Ápolás

Hospice

Geriátria

layer

Járóbeteg ellátás

Diabetológia

Reuma

Nőgyógyászat

Szemészet

Kardiólógia

Urológia

Angiológia

Pajzsmirigy

layer sublayer sublayer sublayer sublayer

VIP

Egy és kétágyas erkélyes szobáink állnak az Önök rendelkezésére.

layer sublayer

Intézményünk története

  

A MAZSIHISZ SZERETETKÓRHÁZ BEMUTATÁSA

  
„ AZ UTÓDOK GONDOSKODÁSA „
 
 
A Szeretetkórház ma Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza. A Holocaust előtt Budapesten négy zsidó kórház volt, a legnagyobb a Szabolcs utcai 1896-ban épült, melyet 1948-ban államosítottak. A Maros utcai és a Városmajor utcai kórházakat 1952-ben államosítottak. Az egyikben jelenleg rendelőintézet működik, a másik kórházat / Bíró Dániel Gyógyintézet / 1945. január 17-én a nyilasok felgyújtották, rekontrukciójára nem került sor.

A Szeretetkórház 1914-ben épült, szintén 1952-ben államosították, s ma az Országos Idegsebészeti Intézetnek ad otthont. A Szeretetkórház melléképületei a Chevra Chadisa menedékháza és Vakok Intézete 1914-ben épültek. A Menedékház részt nem államosították, hanem a vallási tevékenység folytatására és a kóserságra való hivatkozással meghagyták a zsidó közösségnek. Itt működik azóta is a Szeretetkórház. A Vakok Intézetét államosították és az épületben a 90-es évek elejéig az Uzsoki utcai Kórház Tüdő és Ideg osztálya működött. 1993-az egyházi javak visszaadására hozott törvény alapján, több mint 40 évi használat után az Uzsoki utcai kórház felekezetnek visszaadta

A teljesen leromlott és kifosztott épület a hitközség a kórház segítségével rekonstruálta, ahol 1994-ben egy új, 80 ágyas fekvőbeteg osztály nyílt, amely a minimumfeltételeknek is megfelel. 2003. évben megkezdtük intézetünk új ápolási szárnyának építési munkáit, amit 2005 –ben átadtunk. 58 ápolási ággyal bővült a kórház. Ezzel a kórház ágylétszáma 378-ra emelkedett, amelyből jelenleg 25 belgyógyászati aktív, 15 geriátriai aktív, 20 rehabilitációs, 140 krónikus, 168 ápolási és 10 hospice ágy. 2005-ben átadott III.Belosztály épülete és berendezései a magas szintű ápolási kívánalmak figyelembevételével minden igényt kielégítően készültek. Egy, két és három ágyas szobák kerültek kialakításra a négy ápolási szinten. A szintek közötti közlekedést lift segíti. A szobák 80% -a erkélyes. Minden szobaegységhez tartozik vizesblokk, illetve ápolási szintenként közös fürdőszoba. Minden szinten kialakításra került egy társalgó, ahol a kórház szakszemélyzete rendez különféle foglalkozásokat. /koncertek, filmvetítés, beszélgetések / A szobákban és a társalgóban televíziót szereltünk fel. Az épület része a közvetlenül megközelíthető télikert és a nyitott kert, ami szintén a kellemes közérzetet hivatott szolgálni. Ugyanakkor szinte az orvostudomány minden ágát képviselő ambulanciát hoztunk létre /szemészet, nőgyógyászat, kardiológia, angiológia, fül-orr-gégészet, urológia, rheumatológia, allergológia, diabetológia, sebészet, bőrgyógyászat/. Az ambuláns tevékenység nagyobb részét a kórház orvosai végzik el, kisebb részét külső konziliáriusok látják el. Fogászati szakrendelés is működik. A régi épület is /Chevra-Chadisa menedékháza/ folyamatosan bővítettük, modernizáltuk az évek során. Ebben jelentős segítséget kaptunk kanadai, amerikai zsidó szervezetektől, magánszemélyektől és a Magyar Államtól is. Bővítés, további rekonstrukció a jövőben is szerepelnek terveinkben. A kórház eszközállománya jelentősen fejlődött az elmúlt években. A geriatriát, mint a belgyógyászat speciális ágazatát az itt dolgozó kollégák magas szinten művelik. 13 főállású orvosunk van, mindannyian szakorvosok, néhányuknak több szakvizsgájuk is van a belgyógyászaton kívül. A társszakmák jól működő konziliáriusi hálózat formájában segítik munkánkat /neurologia, rheumatológia, nőgyógyászat, urológia, orthopedia, szemészet, bőrgyógyászat, sebészet, traumatológia, psychiatria, fogászat, fül-orr-gégészet/. Az ápoló személyzettel és gyógytornászokkal karöltve lehetőséget teremtünk idős betegeinknek a lehető legjobb életminőség, mentális és fizikai állapot elérésére. 

Intézetünk saját büféjében a vallási szabályok betartásával széles választékot igyekszünk kialakítani. Élelmezésünket a MAZSIHISZ központi konyhájáról oldjuk meg. Az étrend összeállításánál figyelembe vesszük a betegségtípusokhoz rendelt kalória, fehérje és cukorbevitelt. Az ápolás színvonalát garantálja magasan képzett orvosi és ápolási személyzetünk.
 
Kórházunk feladata elsősorban a Holocaustot túlélő zsidó emberek és a Yad- Vashem kitüntetettek magas színvonalú szakmai ellátása, krónikus ápolása a 378 ágyon, de természetesen akut betegként felekezeti hovatartozástól függetlenül minden magyar állampolgárnak rendelkezésére állunk mind a fekvő, mind a járóbeteg rendelés vonatkozásában
 
 
  
Lajta Béla  virtuális archívum:
 http://lajtaarchiv.hu/muvek/ 1913-tol-a-pesti-chevra-kadisa- menhaza-es-felnott-vakok-ottho na/