A MAZSIHISZ Szeretetkórház rekonstrukciójának 4. üteme 

A MAZSIHISZ Szeretetkórház rekonstrukciójának 4. üteme 2022. szeptember hónapba megkezdődött.


A IV. Szakaszban felújításra kerül:

A 2. szárny alagsor-pince, földszint, 1. emelet, 2. emelet, tetőtér szintszámú, a szintek közötti összeköttetést lépcsőház és lift biztosítja. A szárny közvetlen összeköttetésben áll a tárgyi I. épület I. szárnyával.

A felújítás a belső funkciók teljes átosztását vonja maga után.

Az intézet további épületrészei gépészeti, elektromos és tűzvédelmi szempontból működőképesek. A felújítás során az épület teljes belső kiosztása átalakul,a főfalak és 1-2 válaszfal kivételével minden falszerkezet, nyílászáró új szerkezet lesz. Új padlóburkolatok készülnek, ill. az összes szinten
teljes álmennyezet, míg az egyes helyiségekben eldobozolások kerülnek kialakításra.

A beruházás nem építési engedély köteles.

A felújítással érintett nettó alapterület mindösszesen: 2528,97 m2, bruttó alapterület mindösszesen: 2755,71 m2.

A részletes műszaki leírást és tervdokumentációt a közbeszerzési dokumentumok tartalmazzák.”

A beruházás részletei:

A földszint (nettó alapterület: 523,37 m²), 1. emelet (nettó alapterület: 578,75 m²) és 2. emeleti (nettó alapterület: 578,15 m²) szintekenaz újraosztott betegszobák, és ezek vizesblokkjai kapnak helyet valamint szennyesárú raktár, nővérállások,  vendég vécék, stb… a tervlapok szerinti kialakításban. 

A helyiségek előtti folyosókon álmennyezet készül.

A tetőtérben (nettó alapterület: 523,57 m²) a jelenleg nővér öltözőként funkcionáló  terek elbontásra kerülnek és az új tetőszerkezet kialakítása során új nővérszobák, női öltöző és szociális helyiségek kerülnek kialakításra, valamint a lapostetőn nyitott gépészeti tér épül a kültéri folyadékhűtők számára.

Belső szerkezeti beavatkozások:

Az I. épületben az alagsorban és általános szinteken komolyabb szerkezeti beavatkozást nem végzünk. Itt a szobák és az összesfunkció újra osztásával a tervezett nyílászárók biztosítására a meglévő falszerkezetekben nagyobb falnyílás kiváltások készülnek,illetve az épületgépészeti nyomvonalak biztosítására fal és födémáttörések kerülnek kialakításra. Az épületben a tetőtér beépítése anagyobb volumenű feladat. A kivitelezés folyamán szükséges a meglévő födém megerősítése. A tető beépítése során az átépítéssel érintett területeken új acél megerősítésű fedélszerkezet készül. Ezzel együtt atetőn lévő meglévő napkollektorok helye változik, az új betervezett épületgépészeti zsaluk és tetőablakok pozíciójához igazítva.

Homlokzati beavatkozások:

Az épület összes homlokzati nyílászárója lecserélésre kerül. Az ablakok korszerű hőszigetelő műanyag szerkezetek lesznek, míg abejárati ajtókat nagyobb igénybevételre, folyosóvégi nyílászárókat hő-és füstelvezetésre alkalmas módon alakítjuk ki, ezek (alaprajzokon és homlokzatokon is jelöltük)tűzjelzőre nyíló szerkezetek lesznek. A speciális hő-és füstelvezetésre is alkalmas minősített szerkezetek alumínium (opcionálisan fa)szerkezetek lesznek, erre a funkcióra műanyag nem használható. Az épület nyíló ablakain mobil szúnyogháló kerül elhelyezésre.

A betegszobák ablakaira redőnyöket terveztünk, melyeket a tervlapokon az ablakoknál „R” betűvel jelöltünk. A vizesblokkokba, ill.ahová technológiailag szükséges betekintésgátlással ellátott ablakokat tervezünk, melyet a tervlapokon „Bg” felirattal jelöltünk.

A homlokzatokon jelenleg megtalálható kültéri klíma berendezések és egyéb szellőzőrácsok stb. leszerelésre kerülnek.

A teljes homlokzat újraszínezése szükséges. A homlokzaton található összes díszítő elem újra gyártása szükséges. Az épület nem áll műemlékvédelem alatt, de műemlék jellegű.

Nyílászárók/burkolatok/álmennyezetek:

Az összes belső nyílászáró új korszerű fémtokos pl. Domoferm vagy Hörmann ajtó lesz. Az ajtók küszöb nélkül kerülnek beépítésre, ahol szükséges burkolatváltó profillal. Az orvosi szobákban és azon helyiségekben ahová betegek ill. látogatók nem léphetnek be, az ajtók csak belülről nyithatók, kívül gombos, cilinderes zárral lesznek ellátva. Az összes belső válaszfal és berendezés bontása után a teljesen újonnan kialakított helyiségekben új burkolatok, berendezések, szaniterek készülnek. A betegszobákba, jellemzően pvc burkolat kerül, míg a vizes, kiszolgáló helyiségek, lépcsőház  és közlekedő folyosók lapburkolatot kapnak.

A falak felületképzései résmentes, jól mosható, fertőtlenítő szereknek ellenálló festéssel, vagy csempe burkolattal készülnek. A terveken ezek magasságát helyiségenként feljelöltük, ill. ezekről az orvostechnológiai leírás is rendelkezik.

Padlóburkolatok résmentes, jól mosható, fertőtlenítő szereknek ellenálló, nagy kopásálló felületű meleg, vagy hideg burkolat, a burkolat anyagával azonos anyagú lábazattal,meleg burkolat esetében burkolatlezáró profillal. Az időszakosan nedves és nedves helyiségekben (mosdók, WC-k, zuhanyozók,mosogatók) üzemi víz ellen kenhető szigetelést kapnak. Az áru/anyag ill. betegszállítási útvonalakon a falak pozitív élei és az ajtók ütközésvédelemmel lesznek ellátva.

Álmennyezetet minden szinten tervezünk. A pincében 60*60-as kazettás kivitellel,míg a felsőbb 3 szinten a folyosókon elegánsabb 60*120-as kazettás tükörrel készülő, monolit peremmel körbeszegett álmennyezet készül és az összes többi területen monolit álmennyezet készül. Az álmennyezetek felett új vakolat és 1 rétegű tisztasági festés készül.. A szobákban, fürdőszobákban a szükséges eldobozolásokat biztosítjuk.

Épületgépészet:

Az épület épületgépészeti rendszere teljes felújításra kerül. A helyiségek hűtését oldalfali fan-coil készülékekkelbiztosítjuk, melyek üzemelését a lapostetőn elhelyezett 2db 80 kW-os folyadékhűtő biztosítja. A fűtés radiátoros rendszerrel történik. Az elektromos rendszer teljesen új, korszerű módon kerül kialakításra, illetve ezenfelül tűzjelző és orvosi gáz hálózat is kiépítésre kerül.

Képek a projektről.

Előtte.

Bontás közben.

Jelenleg itt tart az utolsó ütem kivitelezése. 2023.02.19.