Belgyógyászat / Geriátria

Az öregedés genetikailag programozott időbeni változások folyamata.

A sikeres és boldog öregség lényege, hogy minél hosszabban éljen kielégítően, fenntartható egészségben és életminőségben, biológiai, pszichológiai, szociális és spirituális egységben.

Az idősgyógyászat holisztikus szemléletet igényel. A normál öregedés változásaiból származó esékenység, sérülékenységek okozzák az öregedéssel gyakoribbá váló betegségeket. Nem korfüggő, hanem a korral gyakoribbá váló betegségekről van szó.

Ezért nagyon fontos az életkorhoz szabott szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, amelyhez kórházunkban működő MAZSIHISZ Szeretetkórház

Egészségközpont is segítséget nyújt egyre bővülő szolgáltatásaival (lásd fent, ambulanciák).

Az idős korosztályban egyre nagyobb százalékban jelennek meg az egyszerre több krónikus betegséggel élő emberek. Ebben a betegcsoportban az egyensúly megtartása nagyon kényes feladat, hiszen a terápiás változtatásokkal könnyen kibillenthető a beteg törékeny homeosztázisa. Ezért csak kis lépésekben, óvatosan módosíthatjuk a terápiát, így a gyógyítás időigényesebb. Éppen ezért a  geriátriai (15 ággyal) és a belgyógyászati (25 ággyal) ellátási formán kívül, krónikus (66 ággyal) és ápolási (34 ággyal) ellátási forma segíti az aktuálisan szükséges betegellátási forma megválasztását.

A holisztikus szemléletben történő betegellátáshoz elengedhetetlen a teammunka. Kórházunkban orvosok, ápolók, dietetikusok, gyógytornászok, fizioterapeuta, masszőr, logopédus, pszichológusok, szociális munkások alkotják a csapatot.

A geriátriai beteg kezelésének célja a funkció javítása, a fájdalom csökkentése komplex terápia alkalmazásával (gyógyszeres, fizioterápia, gyógytorna, sebészi beavatkozások /megelőző és követő teendők/, pszichoterápia, ergoterápia).

Gyógytorna célja: az idős beteg életminőségének javítása, a fogyatékosság mértékének csökkentése, kompenzálása, a minél teljesebb önellátáshoz, a mindennapi élettevékenységekhez szükséges képességek, a kommunikációs készség és mozgásfunkciók fejlesztése (járásképesség javítása, visszaszerzése), a gerinc mobilitásának javítása, az izmok erejének, állóképességének és funkciójának helyreállítása – izomegyensúly korrigálása, tartáskorrekció, helyes mozgásminták megtanítása, általános erőnlét, állóképesség fejlesztése, segédeszköz-használat betanítása.

Pszichoterápia célja és eszközei: empatikus légkör, együttműködés kialakítása, motiválás elérése, relaxáció, feltáró terápia, depresszió, szorongás csökkentése.

A Pszichológiai team tagjai elkötelezett, proaktív, professzionális hozzáállást képviselnek. Az egyéni terápiás foglalkozások mellett csoportterápiákat indítottak (széles repertoárral, a szakmai irányelveknek megfelelő módszertannal: relaxációs-mindfulness csoport, neurokognitív fejlesztőcsoport, verbális, szabad interakciós csoport) nagy sikerrel.

Betegellátásban tervezett további fejlesztések:

  • állatasszisztált terápia bevezetése
  • VR terápia bevezetése – Számos dologra alkalmazzák már a virtuális valóságot a pszichológia területén, felhasználási lehetőségek között szerepel például a fóbiák kezelése, a fájdalom érzésének csökkentése, az étkezési zavarok megértése, valamint az autizmussal élő személyeknél az érzelmi funkciók javítása.
  • edukációs célú tájékoztató anyagok készítése
  • fájdalomcsillapítás komplex megközelítése
  • hozzátartozói csoportok alakítása

Elérhetőségek

Intézményi elérhetőségek:
Címünk: 1145 Budapest, Laky Adolf utca 42.
TEL:+36-1-814-2400
Központi e-mail címünk: igazgatosag@szeretetkorhaz.hu

Fekvőbeteg felvétel

Fekvőbeteg felvételi ügyintézés kizárólag
munkanapokon 8-14 óra között.

06 (1) 814-2430 | 06 (30) 155-8294
Orvosok, asszisztensek
Belgyógyászat
Diabetológia
Geriátria
Dr. Márvány Veronika főorvos

I. Belgyógyászati osztály