Pszichológiai betegvezetés a MAZSIHISZ Szeretetkórházban

A kórházunkban történő gyógyító munka az orvosok, pszichológusok, gyógytornászok, dietetikusok és ápolók szoros együttműködésén alapszik, ennek megfelelően pácienseink gyógyulását, rehabilitációját a Pszichológiai Csoport munkatársai is segítik.

A szomatikus betegségek, a testi állapotban történő hirtelen vagy lassan kialakuló negatív változások minden életkorban próbára teszik a személy alkalmazkodókészségét, ezért ebben az esetben elengedhetetlen a pszichés támogatás. Fontos megemlítenünk, hogy ez az alkalmazkodási szükséglet nem csak a beteg számára megterhelő, hanem a hozzátartozókat, az egész családot is érinti. A személyes élettörténeti élmények mellett a generációkon átívelő, ún. transzgenerációs hatások is befolyásolhatják a gyógyulás lelki aspektusait, ezért a kezelés során ezeket is figyelembe vesszük.

A kórházunkban dolgozó szakpszichológusok, pszichoterapeuták minden esetben átfogó, egyénre szabott pszichológiai vizsgálatot követően határozzák meg a kezelés további menetét. A pszichológiai segítségnyújtás az egyéni támogató beszélgetéstől a szakpszichoterápiás beavatkozásokig többféle módon valósulhat meg. Az ellátást minden esetben pácienseink mobilizálhatóságához igazítjuk – így az gyakran a betegágy mellett történik. A verbális beavatkozásokon túl állatasszisztált támogatást (terápiás macska segítségével), illetve virtuális realitás (VR) szemüveget alkalmazunk a betegellátásban. Az egyéni betegvezetés során komplex módszerekkel dolgozunk, melyekben a rendszer- és a transzgenerációs szemlélet mellett a kognitív-viselkedésterápiás és dinamikus és megközelítés érvényesül.

Az egyéni módszerek mellett a betegek csoportterápiákon is részt vehetnek, melyek jellege szorosan igazodik a páciensek életkori sajátosságaihoz. A csoportokon való részvétel elősegíti a közösségi élmény átélését, az érzelmek és tapasztalatok megoszthatóságát és kompetencia érzést nyújt. Kollégáink háromféle csoportot tartanak: mindfulness-relaxációs csoportot, a gondolkodási-memória funkciók fejlesztését célzó csoportot, illetve egy verbális csoportot, ahol a páciensek szabadon választhatják meg a beszélgetés témáját.