A MAZSIHISZ SZERETETKÓRHÁZ BEMUTATÁSA

„ AZ UTÓDOK GONDOSKODÁSA „

A Szeretetkórház ma Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza. A Holocaust előtt Budapesten négy zsidó kórház volt, a legnagyobb a Szabolcs utcai 1896-ban épült, melyet 1948-ban államosítottak. A Maros utcai és a Városmajor utcai kórházakat 1952-ben államosítottak. Az egyikben jelenleg rendelőintézet működik, a másik kórházat / Bíró Dániel Gyógyintézet / 1945. január 17-én a nyilasok felgyújtották, rekontrukciójára nem került sor.

A Szeretetkórház 1914-ben épült, szintén 1952-ben államosították, s ma az Országos Idegsebészeti Intézetnek ad otthont. A Szeretetkórház melléképületei a Chevra Chadisa menedékháza és Vakok Intézete 1914-ben épültek. A Menedékház részt nem államosították, hanem a vallási tevékenység folytatására és a kóserságra való hivatkozással meghagyták a zsidó közösségnek. Itt működik azóta is a Szeretetkórház. A Vakok Intézetét államosították és az épületben a 90-es évek elejéig az Uzsoki utcai Kórház Tüdő és Ideg osztálya működött. 1993-az egyházi javak visszaadására hozott törvény alapján, több mint 40 évi használat után az Uzsoki utcai kórház felekezetnek visszaadta.

A teljesen leromlott és kifosztott épület a hitközség a kórház segítségével rekonstruálta, ahol 1994-ben egy új, 80 ágyas fekvőbeteg osztály nyílt, amely a minimumfeltételeknek is megfelel. 2003. évben megkezdtük intézetünk új ápolási szárnyának építési munkáit, amit 2005 –ben átadtunk. 58 ápolási ággyal bővült a kórház. Ezzel a kórház ágylétszáma 378-ra emelkedett, amelyből jelenleg 25 belgyógyászati aktív, 15 geriátriai aktív, 20 rehabilitációs, 140 krónikus, 168 ápolási és 10 hospice ágy. 2005-ben átadott III.Belosztály épülete és berendezései a magas szintű ápolási kívánalmak figyelembevételével minden igényt kielégítően készültek.

Egy, két és három ágyas szobák kerültek kialakításra a négy ápolási szinten. A szintek közötti közlekedést lift segíti. A szobák 80% -a erkélyes. Minden szobaegységhez tartozik vizesblokk, illetve ápolási szintenként közös fürdőszoba. Minden szinten kialakításra került egy társalgó, ahol a kórház szakszemélyzete rendez különféle foglalkozásokat. /koncertek, filmvetítés, beszélgetések / A szobákban és a társalgóban televíziót szereltünk fel. Az épület része a közvetlenül megközelíthető télikert és a nyitott kert, ami szintén a kellemes közérzetet hivatott szolgálni. Ugyanakkor szinte az orvostudomány minden ágát képviselő ambulanciát hoztunk létre /szemészet, nőgyógyászat, kardiológia, angiológia, fül-orr-gégészet, urológia, rheumatológia, allergológia, diabetológia, sebészet, bőrgyógyás zat/. Az ambuláns tevékenység nagyobb részét a kórház orvosai végzik el, kisebb részét külső konziliáriusok látják el. Fogászati szakrendelés is működik.

A régi épület is /Chevra-Chadisa menedékháza/ folyamatosan bővítettük, modernizáltuk az évek során. Ebben jelentős segítséget kaptunk kanadai, amerikai zsidó szervezetektől, magánszemélyektől és a Magyar Államtól is. Bővítés, további rekonstrukció a jövőben is szerepelnek terveinkben. A kórház eszközállománya jelentősen fejlődött az elmúlt években. A geriatriát, mint a belgyógyászat speciális ágazatát az itt dolgozó kollégák magas szinten művelik. 13 főállású orvosunk van, mindannyian szakorvosok, néhányuknak több szakvizsgájuk is van a belgyógyászaton kívül. A társszakmák jól működő konziliáriusi hálózat formájában segítik munkánkat /neurologia, rheumatológia, nőgyógyászat, urológia, orthopedia, szemészet, bőrgyógyászat, sebészet, traumatológia, psychiatria, fogászat, fül-orr-gégészet/. Az ápoló személyzettel és gyógytornászokkal karöltve lehetőséget teremtünk idős betegeinknek a lehető legjobb életminőség, mentális és fizikai állapot elérésére.

Intézetünk saját büféjében a vallási szabályok betartásával széles választékot igyekszünk kialakítani. Élelmezésünket a MAZSIHISZ központi konyhájáról oldjuk meg. Az étrend összeállításánál figyelembe vesszük a betegségtípusokhoz rendelt kalória, fehérje és cukorbevitelt. Az ápolás színvonalát garantálja magasan képzett orvosi és ápolási személyzetünk.

Kórházunk feladata elsősorban a Holocaustot túlélő zsidó emberek és a Yad- Vashem kitüntetettek magas színvonalú szakmai ellátása, krónikus ápolása a 378 ágyon, de természetesen akut betegként felekezeti hovatartozástól függetlenül minden magyar állampolgárnak rendelkezésére állunk mind a fekvő, mind a járóbeteg rendelés vonatkozásában.