Tudományos tevékenységek


Magyar Rehabilitációs Társaság XLI. Vándorgyűlés

A Magyar Rehabilitációs Társaság XLI. Vándorgyűlésén kórházunk Mozgásszervi Rehabilitációs csoportját Tirnitzné Mészáros Eszter és Jakab Balázs gyógytornászaink képviselték prezentációjukkal a kongresszus tudományos poszter szekciójában.

Bemutatott poszterük és előadásuk témája szorosan kötődik a MAZSIHISZ Szeretetkórház profiljához, az idősek életminőségének javítását, a betegségmegelőzést és a hatékony rehabilitációt tartva szem előtt.

Tirnitzné Mészáros Eszter, Horváth Zsófia Katalin, Jakab Balázs, Ormos Gábor Dr.: Irányelvek az eleséskockázat becslésben és az elesések megelőzésében.

Világszerte 37 millió olyan elesés történik évente, amely orvosi ellátást igényel. Az elesés testi, lelki és társadalmi következményei miatt mindenképpen szükséges, hogy ezeknek az eseteknek a számát csökkentsük. Az esésmegelőzés lehetőségeit világszerte egészségügyi kutató és tanácsadó intézetek vizsgálják és adnak iránymutatást az egészségügyi szolgáltatóknak szakmai irányelvek kidolgozásával. Az Amerikai Egyesült Államokban a CDC által kidolgozott STEADI-modell segítségével, Angliában a NICE algoritmus alapján szűrik a kockázati tényezőket, és avatkoznak be az idősek védelme érdekében. Ezek a szakmai irányelvek az elméleti iránymutatások mellett konkrét utasításokat adnak az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy melyik kockázati fokban, milyen eszközökkel segítsék elő az elesések számának csökkenését.

Magyarországon ilyen szakmai irányelv 2012 óta nincs érvényben. A lejárt iránymutatás elméleti síkon foglalkozik az esésmegelőzéssel, a gyakorlati megvalósításhoz azonban nem ad eszközöket.

A Szerzők szorgalmazzák, hogy Magyarországon is legyen olyan kidolgozott megelőző folyamat, amely hatékony segítséget nyújt az idős populációnak.

A jó irányelvnek magában kell foglalnia a 60 év feletti lakosság felmérését az eleséskockázat szempontjából, a rendszeres és komplex geriátriai vizsgálat szervezését és elemeit, a kiszűrt kockázati tényezők kiküszöböléséhez szükséges beavatkozási lehetőségeket és a tanácsadást, valamint a betegoktatás lehetőségeit.

A szerzők fontosnak tartják, hogy szerveződjön olyan szociális háló, ami kiemelten foglalkozik az idősek védelmével. Legyenek elérhető mozgásprogramok az idősek lakókörnyezetében, valamint legyenek konkrét szakmai elvárások a lakókörnyezet és az idősotthonok kialakításában.

Kiemelik, hogy szakmai egyeztetésre van szükség, hogy olyan – a magyar kultúrához igazodó – irányelv jöjjön létre, amely eléri, hogy úgy legyünk képesek az elesések számát, s így a kórházi ellátási napok számát csökkenteni, hogy emellett szorgalmazzuk és segítjük az idősek aktív életmódját.

Poszter megtekinthető: ITT