VESE VILÁGNAP

Ma van a vese világnapja. Ennek kapcsán közöljük Dr. Bajor Gábor, a MAZSIHISZ Szeretetkórház urológus főorvosának gondolatait:

A vese a szervezet két méregtelenítő szervének egyike – másik a máj – melynek feladata a szervezet folyadék és elektrolyt háztartása egyensúlyának fenntartása, valamint a test működése során keletkező anyagcsere termékek, salakanyagok egy részének kiválasztása és eltávolítása.

Kiemelkedő szerepe van a vérnyomásszabályozásban és a vörösvértestek termelődésében. Normális működése kapcsán biztosítja a szervezet folyadékegyensúlyát (isohydria) valamint a sóháztartás (isoionia) fenntartását.

Életfontosságú szervünk működésének zavartalanságához néhány gondolat:

normál körülmények között – megtartott veseműködés során – különleges szabályok betartására nincs szükség, mert a szervezet önfenntartó mechanizmusa és alkalmazkodó képessége bizonyos határig ezt a működési állandóságot biztosítja.

Extrém környezeti hatások esetén – hőség, jelentős párolgás kapcsán folyadék – és sóveszteség esetén – ezen anyagok pótlására lehet szükség.

Ezen kívül javasolt:

– Aktív életmód – a rendszeres mozgásnál a vérkeringés felgyorsul, amely jelentősen javítja a vese
  vérellátását és szűrőfunkcióját
– Vérnyomás normális szinten tartása (130/80 Hgmm alatt)
– Kerülje a túl magas sóbevitelt
– A napi folyadékbevitel, minimum 2-3 liter legyen.

Bizonyos vesebetegségek esetén szükségessé válhat diétás megszorítás, melynek során a fehérjebevitel korlátozása válhat szükségessé.

Dr. Bajor Gábor urológus főorvos.
Rendelési idő: kedd 8-11.00 óra között. Bejelentkezés: +36 1 814 2460